Als wij hoofdpijn hebben of ziek zijn hebben we een medicijnkist of ehbo doos waar we paracetamol oid uit kunnen halen. Vaak hebben mensen dit niet voor hun huisdieren, maar het is altijd erg handig om iets achter de hand te hebben voor het geval dat. In deze post laat ik zien wat je in ehbo doos voor konijnen zou moeten hebben.
- Infacol
- Cisaral drops
- Prozyme/Ananas/laxatrac
- Injectiespuitjes zonder naald
- Dwangvoer
- Kruik/Snugglesafe
- Tekenpen/pincet
- Pijnstillers
- Thermometer
- Steriele gaasjes
- Ontsmettingsmiddel
- Norit
Basis EHBO doos
Infacol voor gas
Infacol is een middel wat gebruikt word voor darmkramp bij baby’s. Je zou denken wat heeft je konijn hieraan, maar het kan ook erg nuttig zijn voor konijnen. In Infacol zit het bestanddeel simeticon, simeticon is een gasremmend middel waardoor gas het lichaam van je konijn beter kan verlaten. Simeticon is een onschadelijk bestandsdeel en heeft geen invloed op het darmweefsel of de darmflora. Het heeft ook geen invloed op andere medicijnen die je konijn krijgt. Simeticon werkt alleen voor gasvorming.
Infacol is te koop bij drogisterijen en de apotheek. Je vind het op de babyafdeling.
Cisaral drops voor darmstimulatie
Cisaral is te koop bij de dierenarts en online.
Prozyme/Ananas/Laxatrac
In Prozyme en ananas zitten Enzymen wat voedsel kan helpen afbreken. Dit is heel nuttig bij een verstopping door bijvoorbeeld haarballen. Prozyme en ananas is veilig en tast geen organen aan.
Prozyme is te koop bij het bunnybin winkeltje en ananas vind je bij de groenteboer.
Injectiespuitjes zonder naald
Als je konijn ziek is en niet wil eten zal je hem moeten dwangvoeren. Dit doe je met een injectiespuitje zonder naald. Doordat er in dwangvoer veel vezels zitten past dit alleen vaak niet door het uiteinde van een spuitje. Gelukkig is hier wel een oplossing voor. Je legt het injectiespuitje even in erg heet water zodat het plastic zacht word. Zodra het plastic zacht is pak je een dikke naald (bijvoorbeeld een breinaald) en duw je de naald door het uiteinde van de injectiespuit. Laat de naald in de injectiespuit zitten en leg het aan de kant zodat het afkoelt. Zodra het afgekoeld is haal je de naald eruit en is de opening groot genoeg zodat de dwangvoer en doorheen kan.
Injectiespuitjes kun je halen bij de apotheek en bij de dierenarts.
Dwangvoer
Als je konijn niet eet heb je dwangvoer nodig. Je hebt verschillende soorten dwangvoer namelijk Supreme Science Recovery, Critica Care en Juvenile. Mocht je dit niet in huis hebben dan kun je ook biks in water weken tot een papje. Sommige mensen kiezen er ook voor om een 1e wortelhapje (babyvoeding) te nemen maar hier ben ik geen fan van. Hier zitten namelijk erg veel suikers in wat het probleem soms erger kan maken. Het beste is om iets van de eerste 3 in huis te hebben.
Supreme Science Recovery, Critica Care en Juvenile is te koop bij de dierenarts.
Kruik/Snugglesafe
Als je konijn ziek is of net geopereerd is heeft hij het vaak koud. Als je ziek bent of net geopereerd ben heeft het lichaam namelijk moeite om de temperatuur in je lichaam te regelen. Een kruik of Snugglesafe houd je konijn lekker warm zodat hij alle energie kan gebruiken voor het herstellen.
Een kruik is te koop bij de drogist, en een snugglesafe bij het bunnybin winkeltje.
Uitgebreide EHBO doos
Tekenpen/pincet
Spreekt voor zich.
Een tekenpen is te koop bij de dierenarts en de dierenwinkel.
Pijnstillers
Spreekt voor zich. Overleg wel eerst even met je dierenarts voordat je je konijn pijnstillers geeft.
Pijnstillers zoals Metacam zijn alleen bij de dierenarts verkrijgbaar.
Thermometer
Spreekt voor zich.
Een thermometer is te koop bij de apotheek.
Steriele gaasjes
Mocht je konijn gevochten hebben met zijn partner en hij en bloedende wond heeft zijn steriele gaasjes erg fijn om bij de hand te hebben. Zo komen er namelijk niet nog meer bacteriën in de wond, wat je met een normale doek wel hebt. Ga wel zo snel mogelijk naar de dierenarts met je konijn.
Steriele gaasjes zijn te koop bij de dierenarts en de apotheek.
Ontsmettingsmiddel
Ontsmettingsmiddel kun je gebruiken als je konijn een wondje heeft opgelopen. Door het te ontsmetten zal het minder snel gaan ontsteken. Je hebt diverse soorten ontsmetmiddelen zoals Betadine en dettol. Hou er rekening mee dat het niet mag pikken.
Betadine en dettol zijn te koop bij de drogist en apotheek.
Norit voor vergiftiging
Norit is een middel voor mensen maar het is ook nuttig voor konijnen. Mocht je konijn iets giftigs hebben gegeten zoals een giftige plant, insecticide oid dan kan je norit gebruiken. Norit dient wel zo snel mogelijk na de vergiftiging gegeven te worden. Je moet de norit mengen met water tot er een dikke pap ontstaat en dit aan je konijn geven door middel van dwangvoeren. Let op! Norit kan een verstopping veroorzaken.
Norit is te koop bij de apotheek.
Ik heb zelf heeeeeeeel vroeger konijnen gehad. Maar mijn ouders deden altijd dit soort verzorging. Ik maakte het hok schoon, gaf ze eten en knuffelde met ze. Goed dat je hier een blogje over schrijft!
Handige ehbo doos. Ik wou dat ik een konijn had.
Ik heb geen ehbo doos voor mijn konijn, wel handig! Miss moet ik er een maken voor al mijn dieren :)